Teslas galna uppgång

Teslas galna uppgång

Teslas galna uppgång, nåddes toppen med $962 den 4 februari 2020?

Efter den senaste tidens galna uppgång av Teslas aktie värderas nu elbilstillverkaren Tesla Inc. till 160 miljarder dollar, och Elon Musk, storägaren som äger nära 19 procent av alla Tesla Inc. aktier har gynnats mest.

Teslas galna uppgång den 4 febriari 2020 Tesla Inc. aktiekurs bildkälla Bits n Bytes och Avanza
Tesla Inc. kursutveckling bild: Privat / Avanza

Upp över 100% på en dryg månad

Bara i år är Tesla aktien upp 112 procent. Under de senaste tre månaderna summeras uppgången till närmare 180 procent och vid senaste toppen var Tesla aktien upp över 300 procent sen juni 2019.

Bakom Teslas galna uppgång ligger framförallt en short squeeze (kortklämma), det vill säga folk som blankat Teslas aktie och som nu tvingas köpa tillbaka aktier som har lånats och sålts.

Det som utlöste kortklämman var när Tesla i slutet av oktober 2019 släppte sin rapport för tredje kvartalet, där Tesla visade svarta siffror medan marknaden hade förväntat sig fortsatt röda siffror.

Teslas galna uppgång den 4 februari 2020 aktiekurva från Google bildsök
Tesla Inc. aktiekurs bild: Google bildsök

De tio största aktieägarna i Tesla Inc.

Aktieägare% av bolaget
Elon Musk18.9%
Public Investment Fund (Private Equity)9.18%
Baillie Gifford & Co.7.46%
Capital Research & Management Co.5.68%
The Vanguard Group, Inc.4.32%
Fidelity Management & Research Co.2.77%
Jennison Associates LLC2.24%
BlackRock Fund Advisors1.99%
Larry Ellison1.66%
SSgA Funds Management, Inc.1.63%
  
Källa: Marketscreener 

Positiva nyheter en förklaring till Teslas galna uppgång?

Q3 rapporten från Tesla Inc. var inte den enda positiva nyheten som kom under hösten 2019. Fabriken i Shanghai på det kinesiska fastlandet var färdigställd tidigare än uppskattat och leveranserna har varit en positiv överraskning och bolaget Tesla Inc. räknar med att göra vinst för helåret 2020, en annan positiv nyhet är den att försäljningssiffrorna i Europa stiger starkt.

Tesla Inc. planerar även att öppna en jättefabrik utanför Berlin och om man ser till vad en Tesla består av är placeringen i Tyskland väldigt logisk.

Flera av de stora fordonsunderleverantörerna till bolaget finns i Tyskland så fysiskt sett är bilen Tesla till stora delar en tysk bil.

I princip alla tyska fordonsunderleverantörer är leverantörer till Tesla Inc., från Thyssenkrupp, Continental, Infineon till produktionsrobotföretaget Kuka och Dürr.

Totalt finns 36 tyska fordonsunderleverantörer till Tesla Inc. räknade tidningen Wirtschaftswoche ut.

Tesla Inc. är fortfarande en av de mest blankade aktierna på den amerikanska aktiemarknaden trots senaste tidens uppgång. Cirka 18 procent av alla Tesla aktier är kortade.

Volkswagen världens största företag 2008

I samband med att Porsche försökte köpa upp Volkswagen hösten 2008 gick marknadsvärdet för företaget på några dagar upp i topp vilket gjorde Volkswagen till världens största företag mätt i marknadsvärde, och det är något liknande över det som händer Tesla nu med den senaste short squeezen.

Elon Musk ökade sin förmögenhet med fem miljarder på bara några timmar

Under måndagen den 3 februari 2020 steg aktien med 20%, den största ökningen sen 2013, och de som blankat Tesla Inc. aktien förlorade över 24 miljarder kronor bara under den dagen.

Den riktiga vinnaren i blankningen av Tesla Inc. är ändå dess största ägare Elon Musk som nu är god för över 400 miljarder kronor.

Vad utlöste den galna ökningen av Teslas aktie?

Två nyheter gav bränsle till den raketliknande ökning under måndagen den 3 februari 2020, dels gick analytikern Bill Selesky på Argus Research ut med en analys där målkursen för Teslas aktie höjs till 808 dollar, och dels rapporterade Panasonic att de nu förväntas göra vinst på batteritillverkningen som de driver tillsammans med Tesla.

Läs mer om Tesla-relaterade nyheter här

Storägare som sålde innan toppen

Leveranser försenas pga Corona viruset, aktien tappade över 15%

Teslas Galna uppgång 4 februari 2020  logotype från Google bildsök
Tesla Inc. logo bild: Google bildsök

Inlägget innehåller affiliate-länkar från Adrecord och Avanza Bank

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Bits n Bytes rekommenderar följande sponsrade länkar:

Om du vill spara och investera pengar, välj Avanza Bank, jag har varit kund där sen tidigt 2000-tal som privatperson och sen 2018 som företag.

När du behöver ett riktigt bra webbhotell, välj Loopia, jag har använt det sen tidigt 2000-tal själv både som privatperson och företagare.

Vill du komma igång med affiliate marketing snabbt, skaffa ett konto hos Adrecord och du är igång på nolltid med bra annonsörer.

 

Om Bits & Bytes 56 artiklar
Välkommen till min personliga blogg - Bits n Bytes - där jag skriver artiklar om ämnen som intresserar mig privat som affiliate marketing, aktier, fonder, kryptovalutor, sökmotoroptimering, teknik, webbdesign och WordPress. Bits n Bytes är en aktie och fondamatör med ett intresse för affiliate marketing, kryptovalutor och teknik i största allmänhet.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.