Installera en virtuell maskin i Windows 10 med Hyper V och Quick Create

Installera en virtuell maskin i Windows 10 med Hyper V och Quick Create

Installera en virtuell maskin i Windows 10 med Hyper V och Quick Create

Installera en virtuell maskin i Windows 10 med Hyper V och Quick Create. Med en virtuell maskin i Windows 10 kan du enkelt köra flera OS som äldre versioner av Windows, eller varför inte Linux eller DOS?

Det är enkelt att installera en virtuell maskin i Windows 10 med det inbyggda VM-verktyget Hyper-V och det fungerar med alla installationer av Windows 10, det kan vara hårdvaran som sätter begränsningar.

Första steget till att installera en virtuell maskin i Windows 10

Först så kollar vi om datorn uppfyller grundkraven:

 • 64-bit CPU med Second Level Address Translation (SLAT).
 • Processorn måste stödja VM Monitor Mode Extension (VT-c på Intel chipset).
 • 4GB minne som minimum.

Sen kollar vi om Hyper-V är aktiverat i Windows 10:

 • Klicka på Sök
 • Sök efter Kommandotolken, vänster-klicka sökresultatet och välj “Kör som administratör”
 • Klicka Ja på UAC frågan
 • Skriv in följande kommande och tryck Entersysteminfo.exe
 • Under Hyper-V Requirements, Om du ser ett ”Ja” så kan din PC köra Hyper-V
Installera en virtuell maskin i Windows 10 med Hyper V och Quick Create. Kontrollera om Hyper-V är aktiverat i Windows 10
Kontrollera om Hyper-V är aktiverat i Windows 10

Om kommandotolken visar ”Nej” under Hyper-V Requirements, så stödjer inte din Windows 10 PC hårdvara den funktionen eller så måste du aktivera dem manuellt i systemet.

När jag testade den här guiden på min speldator som är en AMD Ryzen så gick jag bet då virtualisering inte var aktiverat. Jag har dock följt guiden på min arbetsdator, en 9 år gammal Intel dualcore PC och skapat en VM med FreeDOS utan problem.

Hyper-V Requirements: VM Monitor Mode Extensions: Yes
Virtualization Enabled In Firmware: No
Second Level Address Translation: Yes
Data Execution Prevention Available: Yes

Aktivera Hyper-V i Windows 10

Nu när du vet att din Windows 10 PC har stöd för virtuella maskiner så måste Hyper-V aktiveras. Så här gör du det:

 • Öppna Inställningar
 • Klicka på Appar och funktioner
 • Klicka på Program och funktioner
 • Klicka på Aktivera eller inaktivera Windowsfunktioner, en ruta öppnas och du kan aktivera Hyper-V, se även till att välja Hyper-V Management Tools och Hyper-V Platform
 • Klicka på OK
Installera en virtuell maskin i Windows 10 med Hyper V och Quick Create. Aktivera Hyper-V komponenter i WIndows 10
Aktivera Hyper-V komponenter i Windows 10

Du kommer att behöva starta om datorn och efter det är Hyper-V aktiverat och du kan gå vidare till att skapa en virtuell switch för extra säkerhet.

Skapa en virtuell switch för extra säkerhet

Gör så här för att skapa en virtuell switch under Hyper-V:

 • Klicka på Start
 • Öppna Hyper-V Manager
 • Klicka på Action meny
 • Välj New och klicka på Virtual Switch Manager
Installera en virtuell maskin i Windows 10 med Hyper V och Quick Create. Skapa en virtuell switch för extra säkerhet
Skapa en virtuell switch för extra säkerhet

Nästa steg, följ de markerade alternativen i bilden nedan i menyn. Det kommer att skapa en virtuella switch som du behöver för ett extra lager av säkerhet mellan din virtuella maskin och din Windows 10 PC.

Installera en virtuell maskin i Windows 10 med Hyper V och Quick Create. Skapa en virtuella switch som du behöver för ett extra lager av säkerhet mellan din virtuella maskin och din Windows 10 PC
Skapa en virtuella switch som du behöver för ett extra lager av säkerhet mellan din virtuella maskin och din Windows 10 PC
 • Välj New virtual network switch
 • Välj External
 • Välj Create Virtual Switch

Nu måste du konfigurera din virtuella switch. I det här exemplet används ”Windows 10 Virtual Switch” men du kan namnge din switch hur du vill.

 • Välj ett namn för din virtuella switch (ex. Windows 10 Virtual Switch)
 • Under Connection Type, välj External network
 • Klicka OK
Konfigurera din virtuella switch
Konfigurera din virtuella switch

Nu när du har skapat en virtuell switch så kan du gå vidare och skapa en virtuell maskin. Syftet med en virtuell switch är att addera ett extra lager med skydd mellan dina virtuella maskiner, den virtuella switchen är en extra säkerhetsåtgärd ifall något går snett.

Skapa en virtuell maskin i Hyper-V

 • Öppna Hyper-V Manager
 • Klicka på Action i menyn
 • Välj New, välj Virtual Machine
Installera en virtuell maskin i Windows 10 med Hyper V och Quick Create. Skapa en virtuell maskin i Hyper-V
Skapa en virtuell maskin i Hyper-V

Nästa steg är installationsguiden New Virtual Machine Wizard som kommer låta dig gå igenom alla nödvändiga steg för att sätta upp en virtuell maskin i Windows 10 genom att använda Hyper-V. Installationsguiden New Virtual Machine Wizard är rätt så självförklarande och Windows 10 hanterar alla grundinställningar, allt du behöver göra är att följa instruktionerna.

Guiden New Virtual Machine Wizard
Installationsguiden New Virtual Machine Wizard

Installationsguiden New Virtual Machine Wizard gör så att du slipper gissa dig igenom diverse frågor när du sätter upp din nya virtuella maskin. Att använda installationsguiden New Virtual Machine Wizard gör det väldigt snabbt och enkelt att sätta upp en ny virtuell maskin i Windows 10. Här är allt du behöver göra för att sätta upp en ny virtuell maskin i Windows 10 med installationsguiden New Virtual Machine Wizard:

 • Specificera namn och plats
 • Specificera generation
 • Tilldela minne
 • Ställ in nätverk
 • Anslut virtuella hårddiskar
 • Göra installations val
 • Summera

Beroende på hur du vill sätta upp din virtuella maskin (VM) så kommer installationsguiden New Virtual Machine Wizard att guida dig igenom steg för steg och låta dig specificera din virtuella maskin (VM) i Windows 10 med Hyper-V.

I och med Windows 10 Fall Creators Update så har Microsoft gjort det ännu enklare att skapa en virtuell maskin (VM) med Hyper-V Quick Create. Nu kan du skapa en virtuell maskin (VM) med Windows 10 Developers miljön eller Ubuntu 18.04. LTS. Hyper-V Quick Create kan startas oberoende av Hyper-V Manager och är ett väldigt snabbt och smidigt verktyg för att skapa en virtuell maskin (VM) i Windows 10.

Microsoft har även en snabbguide för hur man använder Hyper-V Quick Create tillgänglig på sin Windows blogg. Det enda krav för att använda Hyper-V Quick Create är att ditt Windows 10 har uppdateringen Windows 10 Fall Creator.

Windows 10 Dev enviroment

Med Hyper-V Quick Create visar Microsoft hur du kan skapa en virtuell maskin i så lite som tre steg:

 1. Öppna Hyper-V Quick Create från startmenyn
 2. Välj ett operativsystem eller välj ditt eget från en lokal installationskälla. Om du väljer att skapa en virtuell maskin och installera eget OS så välj Local Installation Source, eller välj Change Installation Source. Se till att du har en .iso eller .vhdx som du vill installera som din virtuella maskin. Om din skivavbildning är en Linux-avbildning så kryssa ur Secure Boot alternativet. Secure Boot är endast för Windows 10 Developers Environment.
 3. Välj “Create Virtual Machine

Nu kommer Hyper-V Quick Create skapa en virtuell maskin (VM) åt dig utan att du behöver anstränga dig. Om du inte redan har tillgång till ett OS för din virtuella maskin så kommer du bli tillfrågad att ladda ned ett. Du kommer också åt Hyper-V Quick Create från Hyper-V Manager.

När din virtuella maskin är skapad så kommer du mötas av en skärm i stil med denna (om du valt Windows 10 Development Environment).

Windows 10 virtuell maskin installation
Windows 10 installation virtuell maskin

Självklart så har Ubuntu och andra OS andra välkomstskärmar men poängen är att det är väldigt smidigt och enkelt att skapa en virtuell maskin (VM) med Hyper-V Manager eller Hyper-V Quick Create i Windows 10.

Nästa steg, installera ett annat gäst-OS i din virtuella maskin

Nu är du klar med installationen av en virtuell maskin i Windows 10 och kan gå vidare till att testa din Hyper V med Quick Create.

Grattis, nu är du klar och har en virtuell maskin med ett gäst-OS installerat

Min artikel utgår från guiden ”How to install a virtual machine on Windows 10 using Hyper V” från sajten onmsft.com och bilderna för artikeln är från original artikeln. Jag har själv följt guiden för att installera en VM men kände att jag gärna kunde översätta den för andras nytta än min egen.

Tips, testa även att installera DOS BOX i en virtuell maskin i Windows 10

http://wiki.freedos.org/wiki/index.php/VirtualBox

Tack för din läsning!

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Besök min profil på InstaLinks.se

Bits n Bytes rekommenderar följande sponsrade länkar:

Om du vill spara och investera pengar, välj Avanza Bank, jag har varit kund där sen tidigt 2000-tal som privatperson och sen 2018 som företag.

När du behöver ett riktigt bra webbhotell, välj Loopia, jag har använt det sen tidigt 2000-tal själv både som privatperson och företagare.

Vill du komma igång med affiliate marketing snabbt, skaffa ett konto hos Adrecord och du är igång på nolltid med bra annonsörer.

 

Om Bits & Bytes 56 artiklar
Välkommen till min personliga blogg - Bits n Bytes - där jag skriver artiklar om ämnen som intresserar mig privat som affiliate marketing, aktier, fonder, kryptovalutor, sökmotoroptimering, teknik, webbdesign och WordPress. Bits n Bytes är en aktie och fondamatör med ett intresse för affiliate marketing, kryptovalutor och teknik i största allmänhet.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.