Corona-prepp, foliehatt och ett allmänt sunt förnuft

Corona-prepp foliehatt sunt förnuft
Corona-prepp foliehatt sunt förnuft

Corona-prepp, foliehatt och ett allmänt sunt förnuft

Corona-prepp, foliehatt och ett allmänt sunt förnuft är innehållet i den här spontana artikel söndagen den 1:e mars 2o2o då vi precis haft vår första (?) vecka med börskorrektion/börsras till (delvis) följd av Coronaviruset med sjukdomen covid-19 (och andra faktorer spelar givetvis också in) och en ny tid står framför oss med ett Sverige som nu måste anpassa sig till fler och fler Corona-exponerade människor.

Vad gäller börsen så är det bara att försöka hålla sig lugn och sansad och inte göra för stora utspel, själv så är jag långsiktig i de flesta av våra sparanden så jag hoppas och håller tummarna för en återställning inom en rimlig tid (drömde inatt om att jag vaknade till en rekyl på över 10% vilket känns lite väl optimistiskt då det ändå är söndag).

Fler och fler företag går nu ut med policys för vad som gäller om deras anställda eller anhöriga har varit eller ska resa utomlands. Uppmaningar att arbeta eller studera hemifrån efter resan förekommer, anställda uppmuntras till frivillig karantän.

Vad gäller Corona-karantän så se inte den här artikeln som en uppmaning om att gå man ur huse för att köpa en himla massa saker utan fundera bara på vad ni har hemma och hur ni skulle klara av en längre periods sjukdom eller karantän.

Läs den här artikeln för vad som gäller om du ska resa utomlands och oroar dig över Coronaviruset, covid-19, och reseförsäkringen

Preppa och fyll på förråden

Att preppa för extraordinära händelser tillhör sunt förnuft, att preppa för zombieapocalypsen är kul men mest foliehatt kan jag nog tycka.

Beroende på hur du bor och lever så har du säkert redan ett litet förråd av förbrukningsvaror hemma, bor man i hus på landet så har man säkert också fått uppleva fler och fler avbrott i elförsörjning och internet och anpassat sin prepping efter det.

MSB och 72 timmar?

Myndigheten för samhällsberedskap vill att alla ska klara 72 timmar till exempel men med Corona-karantänen på 2-3 veckor så kommer vi inte långt på ett förråd för 72 timmar och dessutom så är det helt andra saker man behöver vara preppad för om man ska klara 2 veckor hel eller delvis isolering och karantän i sitt hem, jag tänker främst på saker som:

  • Färskvaror
  • Torrvaror
  • Medicin
  • Husdjur
  • Tobak, alkohol
  • Hygienartiklar

För min del som bor i ett hus på landet så är karantän inte riktigt lika utmanande som för de som bor inne i stan i lägenhet till exempel.

Att rasta hunden i vår trädgård är inte något som riskerar oss eller våra grannar som om vi bodde i en lägenhet inne i stan men om scenariot var tvärtom skulle det vara ett problem.

Färskvaror

Hur har ni det med färskvaror? Mjölk, grädde med mera kan med fördel köpas som laktosfritt och få en avsevärt längre hållbarhet.

Annars finns ofta UHT-mjölk att tillgå som klarar sig flera månader i rumstemperatur

Ägg klarar sig flera månader i kylskåpet, och är en bra näringsskälla.

  • Ställ kylskåpet på 4-grader så får ni ännu längre hållbarhet

Portionsförpacka och styckfrys kött och andra produkter så har ni bra koll på vad ni har och behöver.

Ladda upp med rotfrukter, de klarar sig oftast flera veckor i skafferiet eller kylskåpet. Morötter, vitkål, potatis mm.

Torrvaror

Torrvaror brukar ha lång hållbarhet, ladda upp med ris, bönor, linser, havregryn, mjöl och annat. Torrjäst för bakning, bakpulver med mera.

Konserver med bönor, tonfisk med mera har lång hållbarhet och kan användas med god inspiration i flera olika maträtter.

Billigt är det oftast med.

Glöm inte att fylla på med kaffe och te i förrådet också.

Saftsoppor med mera, mandelmjölk, kokosmjölk är mångsidigt och har lång hållbarhet.

Medicin

Har du all medicin hemma för att klara dig 2-3 veckor i karantän? Eller ännu värre ifall du själv skulle bli sjuk (det behöver ju inte vara i covid-19 utan en vanlig förkylning kan vara illa nog).

Se till att förnya alla recept och hämta ut så mycket du kan, kolla hållbarhet och förvara på rätt sätt. Köp även på dig receptfria läkemedel, det är allergitider på gång med.

Husdjur

Har du husdjur? Tänk på att ha foder, mediciner och andra nödvändigheter hemma till husdjuren. Fundera över hur en karantän eller egen sjukdom kommer påverka era djur.

Tobak och alkohol

En karantän hemma påverkar givetvis också vanor som rökning, snus och fredagsmyset. Konsumerar du tobak och alkohol regelbundet så kolla över förråden där med.

Hygienartiklar

Tvål, handdesinfektion, klorin, tandkräm, toalettpapper med mera är bara några av de hygienartiklar som kan vara bra att kontrollera och fylla på lagren med. Bindor och andra produkter likaså för de som brukar dem, har ni så ni klarar er 2-3 veckor?

Under föregående vecka skulle jag fylla på med handdesinfektion till hushållet, något som vi brukar ha hemma inför resor ändå men det var slut hos de flesta online-apotek jag besökte och slut på mina lokala matbutiker likaså. Nu går det ju bra med tvål och vatten men handsprit, handdesinfektion och våtservetter är ju smidigare att ha med sig.

Om du blir sjuk under karantäntiden?

Se gärna till att du har matvaror som inte kräver tillagning ifall du blir sjuk under karantäntiden, det är illa nog att må dåligt utan att behöva lägga flera timmar på att laga mat.

Oavsett om det här inlägget om Corona-prepp ses som foliehatt eller sunt förnuft så är det en enkel och billig försäkring ifall karantänen påverkar dig.

Köp inte mer än du har råd med och ändå ska förbruka så löser det sig nog, det är bättre att vara förberedd än efterklok, eller hur?

Besök Lars Wilderängs blogg Cornucopia för intressant och nyttig information om prepping och sunt förnuft

Läs här och ladda hem broschyren Om krisen kommer från MSB

Följ mig på Twitter

Tillbaka till startsidan

Bits n Bytes rekommenderar följande sponsrade länkar:

Om du vill spara och investera pengar, välj Avanza Bank, jag har varit kund där sen tidigt 2000-tal som privatperson och sen 2018 som företag.

När du behöver ett riktigt bra webbhotell, välj Loopia, jag har använt det sen tidigt 2000-tal själv både som privatperson och företagare.

Vill du komma igång med affiliate marketing snabbt, skaffa ett konto hos Adrecord och du är igång på nolltid med bra annonsörer.

 

Om Bits & Bytes 56 artiklar
Välkommen till min personliga blogg - Bits n Bytes - där jag skriver artiklar om ämnen som intresserar mig privat som affiliate marketing, aktier, fonder, kryptovalutor, sökmotoroptimering, teknik, webbdesign och WordPress. Bits n Bytes är en aktie och fondamatör med ett intresse för affiliate marketing, kryptovalutor och teknik i största allmänhet.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.